Pszenica twarda Durum
Pierwsza w Polsce odmiana jara pszenicy makaronowej, wyhodowana w Polsce i całkowicie przystosowana do warunków naszego klimatu. Agrotechnika odmiany zbliżona jest do pszenicy zwyczajnej, plonuje na poziomie pszenicy zwyczajnej, odporna na suszę w czasie dojrzewania (czerwiec, lipiec, sierpień).
SMH 87 – odmiana jara pszenicy twardej Durum, jara, ostka
- pszenica twarda jara (Triticum durum Desf. f. vernalis)
- doskonale nadaje się do produkcji makaronu.
- Wczesna pod względem kłoszenia o około 2 dni w stosunku do wzorcowych odmian pszenicy zwyczajnej.
- Odmiana krótkosłoma 80-85 cm
- nie wylega
- MTZ » 40 g
- odmiana oścista
- wysoka zawartość białka w ziarnie – 15,8%
- duża twardość ziarna – 188 j.Br/%
- Wysoka zawartość żółtych barwników w ziarnie 5,7 ppm
Choroby
Wymagania uprawowe i nawożenie – jak przy intensywnej uprawie pszenicy jarej zwyczajnej.
Zastosowanie ziarna pszenicy twardej durum SMH 87
- Semolina, mąka
- Kus kus
- Makaron
- Pizza
- Tortilla
- Bulgur
- Pszenica prażona – ekspandowana
- Suche ciasteczka
- Dodatek do wielu gatunków chleba