SMH 87

Pszenica durum SMH87 Bosphera Sp. z o.o.

Pszenica twarda Durum
Pierwsza w Polsce odmiana jara pszenicy makaronowej, wyhodowana w Polsce i całkowicie przystosowana do warunków naszego klimatu. Agrotechnika odmiany zbliżona jest do pszenicy zwyczajnej, plonuje na poziomie pszenicy zwyczajnej, odporna na suszę w czasie dojrzewania (czerwiec, lipiec, sierpień).

SMH 87 – odmiana jara pszenicy twardej Durum, jara, ostka

  • pszenica twarda jara (Triticum durum Desf. f. vernalis)
  • doskonale nadaje się do produkcji makaronu.
  • Wczesna pod względem kłoszenia o około 2 dni w stosunku do wzorcowych odmian pszenicy zwyczajnej.
  • Odmiana krótkosłoma 80-85 cm
  • nie wylega
  • MTZ » 40 g
  • odmiana oścista
  • wysoka zawartość białka w ziarnie – 15,8%
  • duża twardość ziarna  – 188 j.Br/%
  • Wysoka zawartość żółtych barwników w ziarnie 5,7 ppm

Choroby
Choroby

Wymagania uprawowe i nawożenie – jak przy intensywnej uprawie pszenicy jarej zwyczajnej.

Zastosowanie ziarna pszenicy twardej durum SMH 87

  • Semolina, mąka
  • Kus kus
  • Makaron
  • Pizza
  • Tortilla
  • Bulgur
  • Pszenica prażona – ekspandowana
  • Suche ciasteczka
  • Dodatek do wielu gatunków chleba